Art-duino la Cercul Pedagogic

Cercul pedagogic pentru activități extrașcolare / palatele copiilor, pe semestrul al II-lea al anului școlar 2016 – 2017, a fost organizat la Filiala Orșova în data de 18.05.2017. Au fost organizate activități conform programului din pliantul cercului. În continuare voi descrie succint activitățile în care au fost implicați elevi ai cercului de Electronică Conexiuni.

Lecția deschisă „Art-duino”

După primirea participanților, cercul a debutat cu activități desfășurate în paralel, pe două secțiuni:
• Cultural-artistic—Spectacol literar-coregrafic, susținut de membrii cercului de Teatru / Teatru de revistă.
• Tehnico-științific—Lecție deschisă la cercul de Electronică, cu titlul „Art-duino”.

Scopul lecției deschise „Art-duino” a fost demonstrarea faptului că elevii din ciclul primar pot realiza cu succes activități interdisciplinare ce presupun realizarea de montaje electronice bazate pe platforma Arduino Uno și programarea acesteia.

La lecție au asistat cadrele didactice coordonatoare ale cercurilor Artă textilă, Horticultură, Go, Tenis de masă și Autoapărare. Am fost surprins că nu au participat mai mulți profesori care coordonează cercuri tehnico-științifice.

Pe parcursul a 50 de minute, Dani, Isa, Cătălin, Emi, Ana, Andreea, Gabi, Cristi, Akis, Sebi, Marco, Dragoș și Robi au conceput și realizat un experiment prin care să afle ce culori rezultă în urma diferitelor combinații între lumina roșie, verde și albastră. Cu ajutorul platformei Arduino Uno au comandat aprinderea și stingerea, în diferite combinații, a celor trei LED-uri din componența unui LED tricolor (RGB). Apoi au creat programul corespunzător în mediul Arduino și l-au încărcat în microcontroler. Ca de obicei, elevii m-au impresionat prin modul creativ în care au rezolvat provocările apărute pe parcursul lecției. De asemenea, colegii care au asistat au apreciat competențele pe care le au copiii. Cu acest prilej am afalt că colegul de la Tenis de masă a fost pasionat de electronică, iar colegul de la Go este absolvent al Facultății de Automatizări și Calculatoare.

Foarte plăcut surprins am fost de decizia Emiliei, care fiind o membră foarte talentată a cercului de Teatru / Teatru de revistă a trebuit să aleagă între cele două activități desfășurate în paralel. Emi a ales lecția deschisă de la cercul de Electronică, ceea ce arată că stereotipurile de gen nu-și au locul la Filiala Orșova.

Mulțumesc tuturor copiilor care au venit—în ziua lor liberă—să le arate profesorilor din Palatul Copiilor Drobeta Turnu Severin felul în care învață ei cu Arduino. Îmi pare rău că i-am dezamăgit, ei așteptându-se ca mai mulți profesori coordonatori de cercuri tehnico-științifice să dorească să-i urmărească la lucru.

CanSat

Alexandra Țenovici, Claudiu Savu și Andrei Robert Vasilcan, membri ai cercului de Electronică Conexiuni, au susținut în plen prezentarea CanSat. Ei au prezentat activitățile pe care le-au derulat privind proiectarea, fabricarea, programarea și testarea unui CanSat, un satelit în miniatură care trebuie să încapă într-o doză de răcoritoare standard, de 330 ml.
Prezentarea a fost apreciată de dl inspector Nicolae Șerban.

Script & Robotor 2017

Tot în cadrul activităților în plen am susținut prezentarea Script & Robotor 2017 pe care am pregătit-o în colaborare cu colega Maria-Genoveva Agape și colegul Alexandru Ivan. Am sintetizat modul în care au fost implementate până în prezent edițiile 2017 ale competițiilor Script și Robotor.

Demonstrație imprimare 3D

Am prezentat colegilor interesați modul în care se lucrează cu imprimanta 3D. Au fost prezentate o parte din obiectele proiectate și imprimate în ultimul an la cerc (jante pentru roboți, matrițe pentru anvelope, roți dințate, suporturi, șasiuri, piese de șah, globuri, logouri). Pentru Cercul Pedagogic am conceput un logo care a fost imprimat în mai multe exemplare pe parcursul activităților.

Concluzii

Feedback-ul primit de la colegii care au participat la activitățile ce au implicat membrii cercului de Electronică a fost unul pozitiv.
Deși ne-am fi dorit ca schimbul de idei să se extindă și în cadrul relaxant al unui prânz de lucru, cei mai mulți colegi au declinat invitația.

Album foto

Cerc Pedagogic, Orșova, 18.05.2017

Română