ConSat la Cansat - România 2017

În perioada 19 - 23 aprilie 2017, s-a desfășurat la Ploiești competiție CanSat - România 2017.

CanSat 2017

Opt echipe s-au calificat pentru concurs, însă doar șapte au concurat:
• ConSat - Palatul Copiilor Drobeta Turnu Severin - Filiala Orsova
• Late Night Engineers - Liceul International de Informatica Bucuresti
• DATAVAN - Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuși" Petrila
• TOMIS III - Colegiul Național "Mircea Cel Bătrân" Constanța
• RO-OZ - Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț
• IVSA - Colegiul Național "Ienăchiță Văcărescu" din Târgoviște
• Spartanii CanSat - Colegiul Național "Constantin Carabella" Târgoviste

În prima zi, echipele au prezentat ConSat-urile construite. Echipa ConSat nu a început foarte bine competiția, deoarece nu a pregătit prezentarea pentru această sarcină.

A doua zi, juriul a efectuat inspecțiile tehnice ale CanSat-urilor. Echipa ConSat a avut probleme legate de comunicarea RF între transmițătoarele RFM69. Ei au decis să construiască un nou satelit folosind kitul CanSat 2017. Satelitul a fost gata exacat înainte de termenul limită, dar antena de emisie a CanSat-ului nu a fost bine montat, după cum aveau să observe după lansarea CanSat-ului.

În a treia zi, sateliții au fost lansați dintr-un elicopter, la Aerodromul Strejnic. Stația de bază a echipei ConSat a primit date intermitente de la CanSat, doar în timpul ascensiunii elicopterului. În timpul coborârii CanSat-ului, antena de la sol a fost orientată spre elicopter și nu spre satelit. Prin urmare, stația de bază nu a primit nicio informație. Problema a fost aceeași ca și în cazul primului prototip CanSat - comunicarea prin radio. Din fericire, CanSat-ul a fost în stare bună după aterizare, ceea ce înseamnă că parașuta a funcționat bine. În aceeași zi, echipele au analizat datele și au pregătit prezentarea finală.

Echipele au susținut prezentările finale în fața juriului și a celorlalți participanți, sâmbătă, 22 aprilie. După deliberarea juriului, au fost anunțate echipele câștigătoare. Felicitări echipei TOMIS III, care a câștigat competiția și mult noroc la finala europeană a CanSat 2017! Echipa ConSat s-a clasat pe locul șapte. Chiar dacă performanța echipei nu a fost bună, am fost mulțumiți de faptul că am învățat multe lucruri noi în timpul concursului de la membrii juriului, ceilalți elevi și profesori.

Duminică, 23 aprilie, am ajuns în siguranță la domiciliu.

Competiția CanSat - România 2017 a fost o mare oportunitate pentru noi de a ne îmbunătăți competențele în domeniile ȘTIM. Vă mulțumim ESERO, ROSA și MEN pentru organizarea acestui concurs.

Română