Conti Show Off – o oportunitate de dezvoltare

Conti Show Off este organizat anual, la sediul din Timișoara al companiei Continental Automotive Romania, în a doua sâmbătă din luna iunie, cu scopul popularizării în rândul publicului a tehnologiilor din domeniul auto, dezvoltate în cadrul unității. Câteva mii de vizitatori—majoritatea timișoreni—participă anual la test-drive-uri cu autoturisme ce conțin tehnologiile dezvoltate la Conti și descoperă—la standurile amenajate de departamentele din cadrul companiei—într-un mod amuzant și instructiv, ultimele realizări tehnologice.

Elevii cercului nu pot participa la test-drive-uri, dar se bucură de șansa de a vedea pe viu modul în care sunt produse subansamblele electronice care ne influențează viața de zi cu zi. În fiecare an, elevii se întreabă ce cadouri surpriză le vor mai pregăti gazdele și sunt impresionați de modul creativ în care organizatorii standurilor le facilitează întâlnirea cu tehnologia. Am participat pentru prima dată la eveniment în anul 2016. Începând cu ediția 2017 am mai adăugat o dimensiune educativă participării noastre, prin faptul că nu ne-am mai limitat la vizitarea companiei și am început să organizăm ateliere de lucru pentru vizitatori.

În cadrul atelierelor de lucru, membrii cercului au avut șansa de a ajuta și alte persoane (de obicei elevi) de a realiza aplicațiile cu microcontroler propuse. Acest lucru nu este o noutate absolută pentru că membrii cercului organizează astfel de ateliere și în alte contexte (e. g. ateliere pentru elevi din alte unități de învățământ, în cadrul Cercului Pedagogic și activități demonstrative de popularizare în rândul publicului și în cadrul unor competiții). Schimbarea este dată de faptul că facilitează învățarea participanților la atelier sub privirile inginerilor de la Conti. Feed-back-ul oferit de acești profesioniști de top este neprețuit. Ce imbold mai mare decât atunci când un inginer de la Conti, tatăl unuia dintre elevii participanți la atelierul de lucru, îți spune despre prestația membrilor cercului „Este extraordinar! Exact așa aș fi explicat și eu.”.

Pe cât de numeroase sunt beneficiile participării la Conti Show Off, pe atât de laborioasă este pregătirea participării la eveniment. Primele idei despre atelierul de anul viitor ne vin chiar pe drumul de întoarcere de la evenimentul curent. Apoi ne luăm cu alte proiecte și ne reactivăm cu trei, patru luni înainte de eveniment. După mai multe întâlniri în care încercăm să generăm idei pentru tema atelierului, urmează o perioadă de analiză în care încercăm să alegem cea mai bună variantă, în primul rând din punctul de vedere al participantului la atelier: atelierul trebuie să fie suficient de simplu pentru un elev din ciclul primar fără experiență în domeniul tehnic, dar să aibă și posibile dezvoltări provocatoare pentru un elev de liceu cu competențe tehnice avansate. De obicei ne axăm pe trei, patru ateliere pe care le dezvoltăm, urmând ca în final să-l alegem pe cel mai potrivit.

Un punct critic în dezvoltarea atelierului este alegerea componentelor necesare. Acestea trebuie să fie ieftine (costul componentelor pentru un post de lucru, cu excepția laptopului, trebuie să fie mai mic de 50 lei). În aceste condiții este evident că nu folosim decât hardware cu sursă deschisă. Pe lângă componentele achiziționate este necesar să fabricăm unele elemente (e.g. piese imprimate 3D). De fiecare dată luăm în considerare capacitatea noastră de a produce cu costuri mici respectivele elemente. Pe lângă hardware, atelierele noastre de lucru implică și software, despre care vom vorbi în continuare.

De mai multe ori am fost tentați să dezvoltăm ateliere în care participanții trebuie să tasteze codul sursă. De fiecare dată am renunțat pentru că în acest fel abilitățile de tehnoredactare ale participanților ar fi contat și s-ar fi limitat grupul țintă al atelierului de lucru. De aceea am ales software în care programul se creează cu ajutorul unor blocuri (e.g. Scratch și S4A—Scratch for Arduino).

După ce dezvoltăm o primă versiune a atelierului, îl testăm pentru a vedea dacă este adecvat pentru un elev fără experiență și dacă ne putem încadra în timpul alocat acestuia (în medie 45 minute). De multe ori ni s-a părut că un atelier este destul de simplu, dar după mai multe testări am ajuns la concluzia că durata minimă ar trebui să fie de două ore. În unele cazuri, reușim să micșorăm durata atelierului prin reducerea numărului de provocări adresate participanților pe parcursul atelierului. De obicei creăm trei, patru versiuni ale atelierului, înainte de a ajunge la versiunea finală. Odată definitivat creăm seturile experimentale, inclusiv 2 seturi suplimentare pentru cazurile în care apar defecțiuni ulterior. Înainte de participarea la Conti testăm toate seturile experimentale.

Oricâte pregătiri am face, de fiecare dată avem emoții până terminăm primul atelier de lucru. Abia atunci aflăm dacă este pe placul participanților și dacă ne încadrăm în timpul alocat. Al doilea și al treilea atelier merg mai ușor, dar la al patrulea părem cam plictisiți sau poate e doar din cauza oboselii. De cele mai multe ori, elevii și părinții lor pleacă de la atelierul nostru încântați, ne mulțumesc și ne felicită pentru activitate.

În fiecare an, elevii cercului, părinții acestora și gazdele noastre au avut opinii pozitive referitoare la rolul benefic al participării noastre la eveniment. În continuare sunt redate câteva dintre opiniile exprimate după ediția 2019.

P. Carolina (clasa a VII-a): „Participarea la Conti Show Off 2019 a fost extraordinară. Primirea a fost călduroasă, iar personalul foarte drăguț. Atelierele la care am participat au fost interesante. Aparatura este chiar impresionantă. Pentru mine a fost o zi minunată.

Carmen Bocean (mama unui elev): „Fiul meu a fost foarte încântat de Conti Show Off 2019...a fost ceva senzațional, numai despre acel proiect a vorbit. A fost impresionat de tot: de echipă, de cei care v-au întâmpinat și de toate proiectele din cadrul Conti. Abia așteaptă alte concursuri și reîntâlnirea cu cei de la Timișoara. S- a bucurat pentru cadourile primite și le-a prezentat tuturor colegilor din clasă. Va mulțumesc din suflet pentru tot ce faceți cu acești copiii.

Cristian Gavrilescu (șef departament la Continental Automotive România): „Ne-am bucurat foarte mult că ați venit și mulțumim pentru workshop-ul foarte interesant, care a îmbogățit evenimentul nostru, de acuma comun!

Participarea la Conti Show Off nu ar fi posibilă fără implicarea a doi parteneri foarte importanți: părinții, care suportă cheltuielile de transport ale elevilor la Timișoara; Școala Gimnazială „Petru Dumitriu” Orșova (director prof. Gabriela Păunescu), care ne pune la dispoziție microbuzul unității.

Mulțumesc Continental Automotive România și gazdelor noastre—Maria Marcovici, Cosmin Moisă și Cristian Gavrilescu—pentru invitație, modul în care au grijă de noi în timpul evenimentului și pentru darurile pe care ni le oferă. Sperăm ca în fiecare an să putem participa la acest eveniment, care ne îmbogățește sfârșitul de an școlar.

Română