Conti ShowOff 2017 – O altă modalitate de evaluare

Doisprezece membri ai cercului de electronică Conexiuni—de la Filiala Orșova a Palatului Copiilor Drobeta Turnu Severin—au participat în data de 10 iunie 2017, împreună cu câțiva părinți și cu mine—Mihai Agape, coordonatorul cercului Conexiuni—la evenimentul Conti ShowOff 2017, desfășurat la sediul din Timișoara al companiei Continental Automotive Romania (CAR). După experiența plăcută avută la ediția 2016 a evenimentului, anul acesta am organizat pentru participanții la Conti ShowOff 2017 un atelier de lucru în Arduino, care a constituit și o modalitate inedită de evaluare pentru elevii care au fost implicați.

După o călătorie plăcută între Orșova și Timișoara, am ajuns în jurul orei 9 la sediul CAR din Timișoara, unde am fost întâmpinați de dna Maria Marcovici și dl Cristian Gavrilescu. După înregistrare și primirea materialelor promoționale, am mers în zona alocată pentru desfășurarea atelierului de lucru și ne-am pregătit echipamentele. Am fost entuziasmați când am văzut că numele unității noastre apărea atât pe pliantul evenimentului cât și pe un poster afișat în zona atelierului.

Pentru atelierul de lucru în Arduino, am pregătit mai multe aplicații, cu diferite niveluri de dificultate, printre care: licurici, lumini de poliție, semafor, sirenă de poliție, lumini dinamice, fragmente muzicale, lumini și sirenă de poliție. Pentru fiecare din acestea am realizat fișe de lucru sintetice. Elevii urmau să-i ajute pe doritori să realizeze unul sau mai multe dintre montajele propuse și să scrie codul necesar aplicației. Toți aveam emoții pentru că nu mai organizasem un astfel de atelier și eram copleșiți de magnitudinea evenimentului la care participam. Emoțiile s-au mai risipit când elevii cercului, în așteptarea participanților la atelier, au început să testeze diferite aplicații. Ne-am bucurat când ni s-au alăturat și colegi de la Palatul Copiilor Bistrița, coordonați de dl prof. Dorel Nicoară.

În jurul orei 10, au apărut primii musafiri. Elevii au început să adreseze trecătorilor invitația de a participa la atelier. După câteva refuzuri, au apărut și primii doritori. Emi, Andreea, Isa, Ana, Dani (clasa a III-a) și Akis (clasa a II-a), ajutați de Claudiu (clasa a VIII-a) au scăpat repede de emoții și s-au descurcat foarte bine cu participanții la workshop—ale căror vârste au fost între 5 și aproximativ 60 de ani. Micii formatori au primit laude și de la specialiști în domeniu, care i-au asistat în timp ce copiii lor participau la workshop. Consider că acest atelier a fost o formă de evaluare complexă a activității membrilor cercului, pe care aceștia au trecut-o cu succes.

După ora 12, însoțiți de un reprezentat al gazdelor, am vizitat standurile organizate de diferitele departamente ale CAR. După vizitarea a 12 din cele 14 standuri, oboseala și-a spus cuvântul așa că am închis atelierul pentru „realimentare” (i.e. masa de prânz). Elevii au avut ocazia de a se întâlni cu dl prof. univ. dr. ing. Paul Svasta și cu dl prof. dr. ing. Ciprian Ionescu, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației București. Ne-a părut rău că închisesem deja atelierul de lucru și elevii nu au avut ocazia de a fi urmăriți la lucru de distinsele cadre didactice universitare.

Imediat după masa de prânz, delegația orșoveană a vizitat departamentul de producție, unde se execută toate operațiile necesare realizării și populării plăcilor cu circuite imprimate. Se pare că numeroasele întrebări adresate de elevi pe parcursul vizitei au dus la depășirea timpului alocat și la decalarea programărilor făcute pentru vizitarea respectivului departament.

În timpul vizitei elevilor, când a trebuit să rămân la standul workshop-ului, am avut ocazia de a discuta cu dl Lazar Doru, căruia i-am prezentat activitățile din cadrul proiectului POwER 3D, pentru care CAR ne-a ajutat cu filamentul necesar imprimării 3D a pieselor de șah pe care le-am proiectat împreună cu partenerii. De asemenea, am avut ocazia de a discuta cu dl Cosmin Moisă, șef de departament în cadrul CAR.

În jurul orei 16, ne-am luat rămas bun de la gazdele noastre și am pornit către casă. În jurul orei 20, după o călătorie plăcută, toată lumea a ajuns cu bine acasă.

Mulțumim Continental Automotive România și gazdelor noastre—Maria Marcovici și Cristian Gavrilescu—pentru experiența plăcută și utilă pe care am trăit-o la Conti ShowOff 2017. Sperăm să ne invitați și anul viitor, când avem de gând să participăm și cu un atelier de robotică.

Album foto

Conti ShowOff 2017

Română