#InfoEducație 2016

Am avut privilegiul de a participa la cea de a XXIII-a ediție a Concursului Național de Informatică InfoEducație, care s-a desfășurat la Gălăciuc (jud. Vrancea), în perioada 01 – 07.08.2016. Ca și în anul anterior, am fost membru al juriului la secțiunea Roboți.

La ediția din acest an, numărul proiectelor prezentate la secțiunea Roboți a fost mai mic față de ediția anterioară, dar calitatea acestora a crescut. Jurizarea proiectelor prezentate s-a făcut conform criteriilor de evaluare pentru secțiunea Roboți. Pentru proba Open Roboți s-au calificat—din cele 12 proiecte prezentate—cinci proiecte care au reușit să îmbine în cel mai inspirat mod partea hardware și cea software într-un produs util.

În cadrul Open-ului, cele cinci echipe calificate au trebuit ca în decurs de 24 de ore să proiecteze, construiască, programeze și testeze un robot autonom, capabil să parcurgă un traseu cu 3 secțiuni, în care trebuia să se comporte astfel:

  • Să urmărească un perete.
  • Să se deplaseze printr-un culoar mărginit de 2 pereți. De-a lungul culoarului se aflau trei baloane, roboții trebuind să-l spargă doar pe cel din mijloc.
  • Să rezolve un labirint cu linii.

Pe site-ul concursului sunt publicate și rezultatele finale (de la toate secțiunile concursului). Deși membrii comisiei de jurizare s-au străduit să facă o evaluare cât mai justă, au existat și participanți nemulțumiți de modul de evaluare, după cum se poate observa din postarea unuia dintre concurenți.

După festivitatea de premiere, elevii și membrii juriului au participat la o sesiune de feedback în care și-au exprimat opiniile față de modul de desfășurare a secțiunii Roboți și au venit cu propuneri pentru îmbunătățirea modului de organizare a ediției următoare.

Datorită prelungirii taberei cu o zi față de edițiile anterioare, anul acesta am avut timpul necesar pentru o excursie în împrejurimi.

Chiar dacă au existat și unii participanți nemulțumiți de diferite aspecte ale competiției, pentru mine a fost o experiență memorabilă, posibilă datorită eforturilor unor oameni cărora le pasă de viitorul copiilor noștri.

Să ne vedem cu bine la InfoEducație 2017!

Album foto

InfoEducație 2016

Album video

Română