Karel

Proiectul Karel a fost desemnat de Comisia Europeană o poveste de succes.
Parteneriatul multilateral Comenius Karel a reunit 4 instituții din Polonia, Grecia, Turcia și România. Scopul proiectului a fost de a dezvolta materiale curriculare pentru învățarea ȘTIM cu ajutorul roboților. Karel este un acronim recursiv pentru Karel – Autonomous Robot for Enhancing Learning și este un tribut adus lui Karel Čapek, scriitorul ceh care a introdus cuvântul robot. Proiectul a fost inițiat și coordonat de Mihai Agape.
Proiectul Karel a fost interdisciplinar, provocator și a promovat lucrul în echipă, inovarea și învățarea pe tot parcursul vieții. Pe durata celor doi ani, am proiectat, construit și testat trei prototipuri ale lui Karel, o platformă robotică autonomă, mobilă, flexibilă și cu costuri reduse, destinată școlilor secundare. Pentru a sprijini utilizarea platformei Karel, am creat manualul utilizatorului și un scurt dicționar de robotică. Acestea sunt disponibile gratuit în format electronic și sunt utile școlilor care doresc să înceapă un curs de robotică.
Proiectul Karel a implicat atât elevi (fete și băieți de 14 – 19 ani) cât și profesori (femei și bărbați). Ei și-au folosit și dezvoltat competențele în matematică, TIC, tehnologie, științe, proiectare curriculară și limbi străine. Datorită situațiilor problematice apărute, participanții și-au dezvoltat competența de rezolvare de probleme. Am cooperat atât în interiorul parteneriatului cât și cu companii și foști elevi.
Am diseminat proiectul Karel la conferințele internaționale Scientix 2 (Brussels) și TTNet (Sofia). Am organizat patru simpozioane (cât unul în fiecare țară) și trei competiții internaționale de robotică (două în Polonia și una în România). Participanții au apreciat caracteristicile robotului Karel.
Pe viitor putem îmbunătăți platforma Karel prin adăugarea de noi dispozitive I/O, reproiectarea unor module electronice, scrierea de noi programe, dezvoltarea unui mediu de programare vizual și crearea de lecții pentru diferite domenii ȘTIAM.


Proiectul KAREL a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.
Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Română