Miele – Conexiuni – Electronica

Joi, 10 august 2017, dl. Hartmut Hohaus, Director General al companiei SC Miele Tehnica SRL, și dna Aurelia Florea, Director Resurse Umane al aceleiași companii, au făcut o vizită la Filiala Orșova a Palatului Copiilor Drobeta Turnu Severin. Am fost onorat, cu atât mai mult cu cât este prima oară în cei 24 de ani de când coordonez cercul de Electronică când suntem vizitați de manageri ai unei mari companii ce activează în domeniul electronicii.

Vizita se încadrează inițiativei strategice a companiei Miele de a crea un parteneriat la nivel național, între mediul industrial, academic și preuniversitar, pentru dezvoltarea activităților de electronică. Una dintre acțiunile concrete ale companiei Miele este de a sprijini activitatea și proiectele cercului de Electronică de la Filiala Orșova, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Palatul Copiilor Drobeta Turnu Severin.

După prezentarea generală a Filialei Orșova, au urmat discuții referitoare la activitatea cercului de Electronică „Conexiuni” și la proiectele în care membrii cercului sunt implicați:

  • Am discutat stadiul de pregătire a celei de-a X-a ediții a
    Trofeului Internațional de Robotică ROBOTOR 2017, care se va desfășura în perioada 29 august – 01 septembrie 2017 la Filiala Orșova. Compania Miele este unul dintre partenerii trofeului Robotor 2017—alături de compania Continental Automotive România și Uniunea Profesorilor de Informatică România.
  • Am prezentat diferite proiecte de electronică și robotică, dezvoltate de membri ai cercului de Electronică, revista Conexiuni, precum și modul în care au evoluat activitățile la cerc pe parcursul ultimelor 2 decenii.
  • Am discutat despre rezultatele obținute în cadrul proiectelor de parteneriat european RECAP (REmote Controlled Arm Project), KAREL (Karel – Autonomous Robot for Enhancing Learning) și POwER 3D (Printing Objects with Educational Resources), în care au fost implicați membri ai cercului de Electronică de la Filiala Orșova.
  • Inevitabil, am discutat și despre neajunsurile activității de cerc. De exemplu, în ultimii opt ani, cercul nu a beneficiat de niciun leu de la Bugetul de Stat pentru achiziționarea materialelor necesare activității. În acest context, resursele materiale au fost achiziționate din banii personali ai coordonatorului cercului sau din granturile proiectelor europene RECAP și KAREL. A fost mai greu să le explic oaspeților de ce conducerea Palatului Copiilor a blocat participarea în proiectul Erasmus+ cu titlul Full STEAM Ahead (inițiat în 2016) și în care am fi putut beneficia de un grant de aproximativ 15000 Euro.

Mă bucur să-i anunț pe membrii cercului Conexiuni și pe părinții acestora, că resursele materiale necesare în activitatea de cerc se vor îmbunătăți, Compania Miele urmând a asigura o parte dintre acestea. Mai mult, compania Miele este dispusă să sprijine echipele de elevi care dezvoltă diverse proiecte, prin mentorat și asigurarea materialelor necesare. De asemenea, compania Miele sprijină atât financiar cât și cu know-how organizarea trofeului Robotor 2017.

În final, am discutat despre posibile acțiuni viitoare, care să contribuie la dezvoltarea activităților de electronică / robotică la nivel preuniversitar din România:

  • semnarea unui parteneriat, între compania Miele și MEN, pentru dezvoltarea activităților de electronică / robotică din mediul nonformal;
  • creșterea vizibilității trofeului Robotor 2017 printr-o mai bună mediatizare pe posturile de televiziune naționale
  • organizarea unor ediții viitoare ale trofeului Robotor în alte locații din țară (e.g. Brașov).

Le mulțumesc și pe această cale distinșilor oaspeți pentru sprijinul pe care îl acordă activităților de electronică / robotică din mediul nonformal, cu atât mai mult cu cât se întâmplă într-un moment în declinul acestor activități părea ireversibil.

Română