Mulțumesc

de Florin Trif

Încep să scriu aceste rânduri deoarece am un sentiment de datorie față de un om special, un profesor așa cum toți cred că ar trebui să fie, un exemplu de urmat în viață și un prieten care a însemnat și înseamnă foarte mult pentru mine. Sunt sigur că și pentru alții.

Nu mai știu exact când am început să merg la cerc, dar din câte îmi amintesc era înainte de liceu. Așa cum spunea un fost coleg, se auzea în oraș ca a venit unu’ bun la cercul de electronică și am zis să merg și eu că sigur o să am multe de învățat. Am fost pasionat de electronică și de audio de când mă știu și îmi plăcea sa mă joc cu cabluri, becuri, boxe, amplificatoare și tot felul de minuni, dar nu aveam cunoștințele necesare și aveam nevoie de ajutor. Acest ajutor în mai multe domenii l-am primit de la Mișu. Am învățat multe de la el. Atunci când aveai câte o întrebare începea sa iți umple 2 table de formule și calcule iar explicațiile erau date de așa natură să te facă să înțelegi, cum s-ar spune știe să se ridice sau să coboare la nivelul tău de înțelegere. Consideram câteodată că aveam nevoie doar de un răspuns simplu la o întrebare, dar stând să mă gândesc de ce a mi-a umplut 2 table, îmi dădeam seama că omul ăsta chiar a vrut să pricep de ce anume este așa. Nu iți dădea un răspuns sec care să te ajute să treci momentul respectiv, ci să îți rămână în minte și să te folosești și pe viitor de el. Erau timpuri destul de grele pe atunci, componentele erau scumpe și nu se găseau, dar Mișu găsea soluții și știu sigur că de cele mai multe ori le cumpăra din banii lui, din salariul unui profesor care sunt convins că nu era nici atunci și nu este nici acum prea consistent. Mergeam la cerc cu plăcere, de multe ori cu prietenii mei Rudy și Sergiu și de fiecare dată plecam acasă știind că am mai învățat ceva folositor. Nu a trecut nicio zi în care sa merg la cerc și pe care să o consider pierdută. Am avut parte și de concursuri și de distracție, dar și de studiu. Mișu știe să cânte la chitara, la acordeon, la orgă, la pian și chiar și din gură. Este un familist și are o familie frumoasă pe care am avut ocazia să o cunosc. Sunt convins că a avut și supărări și nemulțumiri ca toți de altfel, dar nouă, ca elevi, nu ne-a arătat asta niciodată, dimpotrivă tot timpul glumea și era binedispus. Am făcut multe montaje împreună și de fiecare dată ne-a ajutat și ne-a îndrumat în direcția bună, ca să ducem la bun sfârșit ceea ce am început.

M-a ajutat în orice situație și în orice domeniu, chiar și când am început facultatea am apelat la el pentru ca nu mă descurcam la unele materii și am primit tot ajutorul de care am avut nevoie. Păcat că distanța era mare și nu reușeam să ajung la el de câte ori aș fi avut nevoie. Anii au trecut dar respectul meu față de acest om a rămas același. Încercam să înțeleg de ce cineva atât de dotat a rămas acolo, când putea să lucreze oriunde în domeniul ăsta și să fie plătit foarte bine pentru asta. Mi-am dat seama mai târziu... asta îi place, asta îl mulțumește, iubește să fie profesor și să împărtășească cunoștințele lui copiilor. La fel cum nu știu când am început să merg la cerc, nu știu nici când am încetat să mai merg, dar oricum, au fost mulți ani, ani frumoși de care îmi aduc aminte cu plăcere.

Acum am 39 ani și din 2003 m-am mutat împreuna cu soția în Timișoara, pentru că în Orșova, deși munceam amândoi, cu greu reușeam să ne descurcăm. Am început în Solectron ca repair, am schimbat mai multe job-uri, dar la fiecare dintre ele am avut nevoie de cunoștințele dobândite la cerc, de la Mișu. Din 2008 lucrez la Continental Automotive Romania, în development, unde am fost angajat pe post de tehnician, iar după ce am terminat facultatea, pe post de system test engineer. De anul trecut a venit în viața noastră Raul, un copil minunat care ne înveselește viața.

Mulțumesc Mișu pentru cunoștințele dobândite, pentru răbdarea și perseverența de care ai dat dovadă, pentru ajutorul care l-am primit atunci când am avut nevoie, pentru sfaturile primite, pentru momentele frumoase în care ne-ai adus zâmbetul pe buze și pentru omul frumos care ești.

Română