Nu profesez in electronica, dar...

de Lisabona-Emanuela Dumitrescu

Numele meu este Emma și sunt o fostă elevă a cercului de Electronică Conexiuni, condus de domnul profesor Mihai Agape.

Când am venit prima dată la Clubul Copiilor, am venit doar pentru că un „domn ” cu fața senină, a venit la liceu și într-una din ore ne-a prezentat ce anume se întâmplă la cercul de Electronică. Mi se pare că eram în ora de matematică, un plus pentru mine. Trebuia să-l răsplătesc cumva pe domnul cu fața senină.

În aceeași zi, m-am dus să mă înscriu cât mai repede la Electronică. Sincer, am mers mai mult de curiozitate. Urmam pe vremea aceea Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Orșova, profilul Matematică-Informatică. Eram în clasa a IX-a. Nici măcar nu știam ce este acela un întrerupător sau ciocan de lipit. Știu doar că am mers acolo cu o grămadă de lipsuri la nivel de cunoștințe și am plecat de acolo un om cu scaun la cap și coloană vertebrală.

Au început proiectele pe bandă rulantă. De la concursuri și parteneriate naționale, până la concursuri și parteneriate internaționale. Cum m-a ajutat pe mine acest lucru?

Pentru început trebuie să știți că eu nu am urmat o carieră legată de electronică, robotică sau programare. Nici pe departe. Vreau să îmi construiesc o carieră ce ține de serviciul cu clienții. Cu alte cuvinte, să pot oferi asistența și sfaturile necesare, în cadrul unei companii, acelor persoane care cumpără sau utilizează produsele sau serviciile companiei.

În prezent lucrez pentru compania TSYS, care are sediul în Statele Unite ale Americii. Această companie are reprezentanțe și în Regatul Unit, unde locuiesc pentru moment. Sunt un simplu agent, însă doresc ca în viitor să acced la o poziție de management în această companie.

Așa cum am spus, nu studiez electronică, robotică sau programare, însă abilitățile necesare locului meu de muncă le-am dobândit încă din perioada când eram eleva cercului:
a. Lucrul în echipă. În cadrul cercului munca în echipă este importantă; activitățile în cadrul cărora trebuia să colaborez cu alți colegi pentru îndeplinirea unei sarcini, m-au făcut să devin un adevărat jucător de echipă.
b. Comunicarea. Atunci când doream să îmi exprim opiniile, a fost nevoie de comunicare. Nu toate opiniile mele au fost cele mai bune, însă am învățat să le exprim.
c. Ascultarea eficientă. Am învățat să ascult ceea ce au de spus liderul, profesorul sau colegii mei și astfel să luăm decizia corectă.
d. Utilizarea pachetului Microsoft Office. Abilitățile de utilizare a pachetului MS Office, pe care le-am dobândit la cerc, le folosesc în fiecare zi la serviciu.
e. Comunicarea în limba engleză. Am exersat limba engleză atât pentru documentare pentru unele proiecte dezvoltate la nivelul cercului cât și pentru comunicarea cu partenerii străini în cadrul unor proiecte internaționale.

Pe parcursul celor 4 ani în care am fost membră a cercului de Electronică, am fost implicată în 2 proiecte internaționale, RECAP și KAREL. În cadrul acestor 2 proiecte internaționale și în special în cadrul reuniunilor de proiect la care am participat (Rybnik – Polonia, Beypazari – Turcia și Orșova) am avut ocazia să exersez comunicarea în limba engleză cu colegii străini, să lucrez în echipă, să comunic, să ascult eficient și să folosesc Pachetul Microsoft Office.

Nu vă îngrijorați, după 4 ani am învățat mai mult decât cum se folosește un întrerupător și un ciocan de lipit. În cazul în care soțul meu nu va ști să repare ceva prin casă, știu că vom avea o alternativă.

Nu regret nici măcar un minut din acea vreme.

Tot ce pot spune e că recomand, fără pic de îndoială, activitățile cercului de Electronică.

Română