SCRIPT


Concursul Internațional de Programare în Scratch SCRIPT—Scratch International Programming Trial— este un proiect al cărui scop este promovarea programării în rândul elevilor din clasele 0 - 9 și al profesorilor. Pentru a determina implicarea elevilor în activități de programare, Script folosește limbajul de programare Scratch—dezvoltat de MIT Media Lab— care este asemenea unui joc, un joc serios prin intermediul căruia elevii pot descoperi conceptele de bază ale programării. Script a fost inițiat în 2011 ca un concurs local de programare în Scratch, organizat la Filiala Orșova a Palatului Copiilor Drobeta Turnu Severin. Începând cu anul 2012, Script a fost inclus în fiecare an în Calendarul Activităților Educaționale al Ministerului Educației Naționale ca proiect regional (2012), național (2013) și internațional (începând din 2014).

Am inițiat proiectul Script în momentul în care am înțeles faptul că în câțiva ani, programarea va deveni la fel de importantă ca și scrisul, cititul și socotitul; indiferent de profesia aleasă de elevi, ei vor trebui să aibă abilități în domeniul programării. Tendința a fost dovedită și de numeroasele inițiative la nivel mondial, care contribuie la promovarea programării printre elevi (e.g. evenimentul CodeWeek organizat de Comisia Europeană; inițiativa americană Hour of Code).

Proiectul Script are două evenimente principale derulate online: concursul de programare și simpozionul. Concursul se adresează elevilor din clasele 0-9 și constă în crearea unui proiect în limbajul Scratch de către echipe formate din 2-4 elevi.
Concursul este organizat pe mai multe secțiuni (e.g. Felicitări, Jocuri, Povești, Simulări, Software Educațional) și mai multe categorii de vârstă (câte una pentru fiecare clasă). Simpozionul organizat în cadrul proiectul are scopul de a disemina activitățile și rezultatele elevilor și profesorilor implicați în dezvoltarea de resurse educaționale pentru învățarea programării în Scratch.

Script stimulează dezvoltarea activităților de programare în școli, unele cadre didactice demarând astfel de activități de programare din dorința de a participa la Script. Participanții la Script— din America de Nord, America de Sud, Asia și Europa— au apreciat pozitiv concursul și și-au exprimat speranța că proiectul va fi continuat în anii următori. Proiectul Scratch are un impact nu doar asupra elevilor și profesorilor implicați în mod direct, dar și asupra publicului care devine mai conștient de importanța, pentru elevi și pentru noi, de a ne trasforma din utilizatori în creatori de tehnologie.

Română