Visul meu american

Mă numesc Rebeca Cristina Pescaru și am fost membră a Clubului Copiilor Dr. Tr. Severin-Filiala Orșova pentru 9 sau 10 ani. Astfel, am participat la multe concursuri de electronică și robotică și am fost membră a proiectului Comenius KAREL. Am participat la două dintre reuniunile de lucru ale acestui proiect, organizate în Grecia și Polonia, locuri în care s-a născut dorința mea de a studia în străinătate.

Astăzi sunt elevă în clasa a XII-a într-o școală americană. Am ajuns aici aplicând la Programul FLEX, un program pentru elevii doritori să învețe într-o școală din America și să trăiască într-o familie americană timp de un an. Este o experiență care merită trăită.

Diferența dintre liceele americane și cele românești este imensă. Dacă în România suntem obligați să urmăm un anumit program școlar și toate materiile sunt obligatorii, aici elevii au posibilitatea să își aleagă materiile pe care le vor învăța, în conformitate cu ceea ce doresc să facă mai departe. O altă diferență este faptul că școala se bazează foarte mult pe a învăța prin a face. Elevii au posibilitatea să facă o mulțime de experimente legate de ceea ce învață. Chiar dacă nivelul de dificultate e mai scăzut decât la noi în țară, cei mai mulți elevi reușesc să înțeleagă mai bine anumite principii, care le rămân imprimate în memorie o mai lungă perioadă de timp. Profesorii mereu încearcă să te ajute, sunt prietenoși, amuzanți și niciodată stresanți. La început nu știam ce cursuri să urmez și îmi era foarte frică că nu o să mă descurc. Dar nu a fost deloc așa cum m-am așteptat. Toate cursurile au un nivel de dificultate redus, inclusiv cel de Literatura americană, de care îmi era cel mai frică. Pe lângă acest curs mai urmez cursurile de Matematică, Chimie, Sport, Teatru și Fotografie.

Aș dori să îi mulțumesc domnului profesor Mihai Agape, care m-a inspirat și sprijinit în a urma acest drum și fără de care acest vis nu ar fi devenit realitate.

Română